Valitse sopivat kesärenkaat autoosi

Ovatko uudet kesärenkaat hankintalistallasi? Renkaiden vertailu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kesärenkaiden vaihtotarvetta. Kokosimme tähän artikkeliin tärkeimmät tiedot ja vinkit, jotta löydät autoosi sopivat kesärenkaat!

Milloin uudet kesärenkaat pitää hankkia?

Jos autossasi on jo pari kesää ajetut renkaat, selvitä ensin, missä kunnossa nykyiset renkaat ovat. Jos urasyvyys alkaa lähennellä neljää millimetriä, on syytä alkaa katsella uusia renkaita. Urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta alle neljän millimetrin urasyvyydessä sadekelin pito alkaa jo selvästi heikentyä.

Monet valitsevat kesärenkaat hinnan perusteella. Kesärenkaat valitaan usein edullisemmasta kategoriasta kuin talvirenkaat, sillä kesärenkailta ei vaadita niin suuria pito-ominaisuuksia talveen verrattuna. Edullisimmat kesärenkaat esimerkiksi Hobby Hall -verkkokaupassa maksavat noin 18 euroa, kalleimmat taas hieman alle 2 000 euroa.

Kun alat etsiä sopivia kesärenkaita, muista lukea vertailuja ja arvosteluja eri rengasmerkeistä. Käy lukemassa kokemuksia somesta tai foorumeilta. Vertaile myös eri rengasliikkeiden ja verkkokauppojen hintatasoa. Muista, että rengasliikkeestä ostettuihin kesärenkaisiin saat yleensä kaupan päälle renkaidenvaihdon.

Selvitä oikea rengaskoko

Vaikka hinta olisikin rengaskauppoja eniten määrittävä tekijä, tulee kesärenkaiden ominaisuuksiin silti kiinnittää huomiota. Täydellistä rengasta tuskin on olemassa, mutta tavoitteena on löytää budjettiisi sopiva, hinta-laatusuhteeltaan paras kesärengas.

Ennen ominaisuuksien vertailua selvitä itsellesi, minkä kokoisia renkaita olet hankkimassa. Näet nykyisen rengaskoon tällä hetkellä käytössä olevista renkaista. Jos niitä ei ole, voit tarkistaa rengaskoon auton ohjekirjasta tai kuljettajan oven puoleisesta tarrasta, jossa kerrotaan auton teknisiä tietoja.

Sallittuja rengaskokoja voi olla useampia. Löydät omaan autoosi sopivat rengaskoot auton rekisteriotteesta. Rengaskokomerkintä sisältää tiedon renkaan leveydestä, renkaan profiilisuhteen, rakenteen ja renkaan sisähalkaisijan. Näiden lukemien merkitys on hyvä tietää uusia renkaita valitessa.

Mitä kesärenkaiden merkinnät tarkoittavat?

Jos kokomerkintä on vaikkapa 205/55 R 16, ensimmäinen luku tarkoittaa renkaan leveyttä millimetreissä. Toinen lukema (tässä esimerkissä 55) on profiilisuhde, eli renkaan sivun korkeuden ja renkaan leveyden välinen suhde. Jos luku on pieni, niin renkaan sivu on matalampi ja auton ajo-ominaisuudet kaarteissa ovat silloin paremmat, mutta ajomukavuus heikompi. Suurempi luku tarkoittaa korkeampaa sivua ja parempaa ajomukavuutta.

Kahden ensimmäisen luvun jälkeen on kirjain, joka ilmaisee renkaan sisärakenteen. Esimerkiksi kirjain “R” tulee sanasta “Radial”, joka tarkoittaa vyörengasta. Muita vaihtoehtoja ovat ristikudosrenkaat (D) ja puolivyörenkaat (B).

Viimeinen numero sarjassa on renkaan sisähalkaisija. Kyse on samalla siis vanteen halkaisijan mitasta, eli siitä, minkä kokoiseen vanteeseen rengas sopii. Lukema on ilmoitettu tuumina.

Kokomerkinnän lisäksi renkaissa on myös muita merkintöjä, jotka vaikuttavat auton käyttöön ja ajo-ominaisuuksiin. Kantavuustunnus tarkoittaa enimmäiskuormaa, jonka rengas pystyy kannattamaan silloin, kun rengas on täytetty suurimpaan, turvalliseen paineeseen. Lisäksi renkaissa on merkintä nopeusluokasta. Se tarkoittaa suurinta turvallista nopeutta, jolla rengas pystyy kuljettamaan kuorman määritellyissä olosuhteissa.

Mechanic changing tires in a car service

Valitse sopivat kesärenkaat autoosi

Kun tiedät tarvitsemasi rengaskoon ja arvion budjetista, on aika lähteä vertailemaan kesärenkaita. EU:n vaatima rengasmerkintäjärjestelmä helpottaa eri rengasmerkkien vertailua renkaiden ominaisuuksien perusteella.

EU:n merkintäjärjestelmässä on määritelty renkaan polttoainetehokkuus, märkäpito sekä ohiajomelu. Polttoainetehokkuus on merkitty kirjaimella A, B, C, D tai E, jossa A on tehokkain ja E tehottomin. Märkäpito on luokiteltu samanlaisella asteikolla. A – luokan kesärenkaissa pito on parhain. Rengasmerkinnästä löytyy tieto ohiajomelusta sekä desibeleinä että kirjainasteikolla A – C. A – luokituksen saaneet renkaat ovat hiljaisimpia.

EU:n merkintäjärjestelmä helpottaa renkaiden vertailua ja vertailua onkin helppo tehdä myös netissä esimerkiksi Hobby Hall -verkkokaupassa. Tulee kuitenkin muistaa, että merkintäjärjestelmässäkin on puutteensa. Lukemat kuvaavat renkaan ominaisuuksia tietyissä olosuhteissa. Merkintä ei myöskään ota kantaa siihen, kuinka kestävä rengas on, eli kuinka paljon sillä voi ajaa kilometrejä.

Näin löydät parhaimmat kesärenkaat

Aloita kesärenkaiden metsästys selvittämällä ensin tarvitsemasi rengaskoko. Päätä budjetti ja ominaisuudet, jotka ovat sinulle tärkeitä. Sen jälkeen lähde vertailemaan eri rengasliikkeiden ja verkkokauppojen tarjontaa. Apunasi toimii EU:n rengasmerkintäjärjestelmä.

Muista kuitenkin, että merkintäjärjestelmässä on puutteensa. Siksi renkaista kannattaa myös lukea testituloksia, arvosteluja ja käyttökokemuksia. Halpakin rengas voi tulla kalliiksi, mikäli se kuluu loppuun nopeasti. Kalliissakin renkaassa voi olla huonot ajo-ominaisuudet.

Jos haluat löytää renkaat edullisesti, kannattaa suunnata katse ulkomaille. Renkaat voi löytää Suomen hintoja edullisemmin esimerkiksi Ruotsista, Saksasta tai Virosta. Voit tilata renkaat kotiin, huoltoliikkeeseen tai mennä Viroon laivalla auton kanssa: hoida renkaiden osto ja vaihto samalla reissulla! Majoituksen renkaidenostoreissulle löydät esimerkiksi https://parnuhotellit.fi/ tai https://tallinna-hotellit.fi/ -sivustoilta.