Tuulilasivahinkoja talven aikana ollut normaalia enemmän – kevätaurinko paljastaa tuulilasin säröt ja likaisuuden

Kevätauringon paistaessa ja lumien sulaessa vakuutusyhtiöissä nähdään perinteisesti maalis-toukokuussa tuulilasivahingoissa piikki. Tälle vuodelle kevään vahinkopiikkiä ei ole luvassa, vaikka kiveniskemiä on tänä talvena tullut tavanomaista enemmän.

Talven jäljiltä teillä on epäpuhtauksia, hiekkaa, kiviä ja irronneita nastoja, jotka tuulilasiin osuessaan aiheuttavat säröjä. Harmiton iskemä voi levitä isoksi halkeamaksi, joka rikkoo koko tuulilasin.

– Tänä talvena on ollut monin paikoin normaalia enemmän tuulilasivahinkoja, koska tiet ovat olleet auki lumesta. Perinteistä kevään tuulilasivahinkojen piikkiä ei sen sijaan ole näillä näkymin luvassa, koska koronakriisi vähentää liikennemääriä, kertoo LähiTapiola liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Pienen iskemän voi paikata ja korjata helposti huollossa. Iskemän levitessä halkeamaksi koko tuulilasi voidaan joutua vaihtamaan. Lasin hintaan vaikuttaa auton merkki ja malli. Mitä harvinaisempi ja teknisempi lasi, sitä kalliimmaksi korjaus tulee. Edullisimmillaan tuulilasin saa alle 200 eurolla, mutta uuden auton teknisempi tuulilasi voi maksaa yli 1 000 euroa.

Lasivahinkoihin voi vaikuttaa omalla ajotavalla

Lasivahinkojen syntyyn voi vaikuttaa omalla turvallisella ajotavalla, eli pitämällä turvavälin riittävän pitkänä eteen ja taaksepäin. Edellä ajavasta autosta lentävä nasta tai kivi osuu suuremmalla todennäköisyydellä, mitä lyhyempi turvaväli on. Ohitustilanteessa omalle kaistalle kannattaa palata vasta, kun näkee ohittamansa auton taustapeilistä.

– Kevätaurinko paljastaa paitsi säröt myös tuulilasin epäpuhtaudet. Auringon paistaessa matalalta likainen tuulilasi voi olla jopa turvallisuusriski. Nyt on oikea hetki puhdistaa tuulilasi myös sisäpuolelta mikrokuituliinalla ja tuulilasin pesunesteellä, vinkkaa Nieminen.

Lasivakuutuksia suositaan uudemmissa autoissa

Markus Nieminen kertoo LähiTapiolaan tulevan noin 4 000 tuulilasivahinkoa kuukaudessa.

– Vakuutusturvan laajuutta kannattaa miettiä aina tapauskohtaisesti oman auton hinnan ja iän kautta. Uudemmissa autoissa, jotka maksavat yli 10 000 euroa kannattaa harkita vakavasti laajaa kaskovakuutusta, joka kattaa myös tuulilasivahingot, Nieminen neuvoo.

LähiTapiolassa tuulilasin korjaaminen tai lasinvaihto ei alenna autovakuutuksen bonusta, jos kaskoon sisältyy lasivakuutus. Lasivakuutus sisältyy LähiTapiolan kattavimpiin kaskovakuutuksiin LähiTapiola Loistokaskoon ja Laajaan kaskoon. Lasiturva on osa kaskon kokonaishintaa ja arvioltaan sen kustannus on noin 50 euroa vuodessa.

Jos kaskoon ei sisälly lasivakuutusta, korjaus korvataan törmäysvahinkona. Tällöin korvaus vaikuttaa kaskovakuutuksen bonukseen. LähiTapiolassa lasin korjaukset voidaan pääsääntöisesti tehdä kumppanikorjaamoillamme ilman erillistä vahinkoilmoitusta, jolloin kumppanikorjaamo laskuttaa suoraan LähiTapiolaa.